top of page

Har fødselen betydning for barnets helse?


Jeg synes noe av det som er mest fascinerende med å jobbe som jordmor er å se og erfare hvor viselig innretta naturen er.

Kvinners opplevelse av fødselen er en ting. Barnets opplevelse av fødsel en annen. Betyr det noe hvordan vi blir født? Har fødselen betydning for barnets fysiske og psykiske fremtid?

I disse dager forskes det mye på vårt såkalte mikrobiom. Det vi før kalte "de gode bakteriene" eller rett og slett grunnlaget for immunforsvaret vårt.

Når starter det egentlig? Vi vet en del om at gener arves. Våre slektningers levevaner/livsstil preger hver og en av oss og påvirker også babyen både i magen og i livet etterpå. Det er derfor en del livsstilsrelaterte sykdommer er arvelige; diabetes, astma/allergier, noen hjerte/karlidelser, fedme...... Hvordan du lever før og under svangerskapet vil påvirke babyens gener - hvilke som aktiveres og hvilke som ikke aktiveres.

Vi vet også mye om at fysisk og psykisk balanse har stor betydning for kvinnens helse gjennom svangerskapet. Kroppen er kjempeflink til å kreve balanse når du er gravid: Du får veldig tydelige signaler når du har behov for noe; enten det er å spise, sove, gråte litt, smelle litt i dørene eller klemme noen lenge og vel. Så lenge du lytter til kroppens signaler og innretter deg etter dem vil du oppleve et bedre svangerskap både fysisk og psykisk. Noen av dere har hørt om oxytocin - selveste kjærlighetshormonet. Det fantastiske hormonet som bidrar til så mange gode prosesser i kroppen vår. Når du er gravid produserer du enda mer av dette hormonet. Oxytocin er adrenalinets litt sjenerte kusine. Dersom det blir litt mye adrenalin i kroppen, trekker oxytocinet seg tilbake. Hos deg som er gravid er oxytocinet med på å gjøre deg intuitiv og bidrar derfor i neste runde til at adrenalinet holdes litt tilbake slik at du drar nytte av oxytocinets effekt i kroppen.

Om du også vet at oxytocinet er det hormonet som frigjøres når vi har orgasme, vil du forstå at det er energigivende og gjør oss avslappet og litt godtroende. Det er en god egenskap og øker tilliten mellom mennesker.

Oxytocinet bidrar blant annet til å balansere blodsukkeret vårt, det senker blodtrykket, bedrer tarmenes oppsugingsevne og letter fordøyelsen vår. Fantastisk, ikke sant?

Tilbake til mikrobiomet. Grunnlaget for et godt immunforsvar starter "way back when" men vi har definitivt påvirkningsmuligheter gjennom hvordan vi lever livet vårt nå; fysisk og psykisk. Et godt og balansert svangerskap der du lytter til kroppen, nyter livet, gleder deg til fremtiden, og setter pris på nuet - der gleden får større plass en frykten, der kjærligheten får større plass enn hatet.

Et balansert svangerskap er også med på å forberede deg til fødselen. Selv om du er kjempesliten og føler deg i dårlig form når det nærmer seg fødsel, er det ikke det som har betydning for hvordan du opplever fødselen. Din tillitt til at du kan føde og at kroppen din vil lede deg, er din viktigste styrke. Tid, ro og trygghet er grunnleggende for en god start på fødselen- både for deg og babyen- nettopp på grunn av balansen mellom adrenalinet og oxytocinet som er så viktig.

Barnet i magen ligger godt beskyttet i et tilnærmet sterilt miljø i livmora. Babyen er klar for å møte verden utenfor og styrkes til det gjennom å bli født. Det absolutt optimale for en baby på sin ferd fra livet i livmora til livet utenfor er å bli født vaginalt. Se det for deg: Baby og du har hatt et godt og intimt forhold i ca 40 uker. Du har sørget for god næring, nok antistoffer, masse kjærlighet og passelig med bekymring. Baby føler seg elsket. Når du begynner fødselen starter den økende produksjonen av oxytocin som er selve drivkraften i fødselen. Ved hver ri pumpes det ut store mengder av dette kjærlighetshormonet som går i blodet, både til deg og babyen. Du får sammentrekninger i livmora og baby får en stor dose kjærlig og styrkende energi. Dette gjentar seg gjennomsnittlig hvert tredje minutt gjennom hele fødselen. Det betyr at selv om fødselen uten tvil er en heftig påkjennelse og en styrkeprøve av dimensjoner for deg så er den fantastisk styrkende for babyen. Denne prosessen er et viktig steg på veien mot et godt immunforsvar for babyen. Neste steg er da babyen roterer seg nedover gjennom din vaginale slimhinne. Her finnes bakterier som barnet trenger for å starte oppbyggingen av sitt immunforsvar. Deretter blir hodet født og nese og munn kommer fantastisk nok ut akkurat rett ved der du har noen viktige tarmbakterier som babyen trenger.

Babyer har et hvitt belegg på huden som kalles vernix. Dette belegget er en beskyttelse for huden. Hos noen barn har det allerede blitt absorbert inn i huden før fødsel - hos andre finnes dette belegget i noen timer etter fødsel. Vi kaller det verdens beste fuktighetskrem og det er utrolig viktig for barnets hud og beskyttelse mot uønskede bakterier og skal ikke vaskes bort.

Når babyen din er født kan du får han/henne opp på brystet ditt. "Den hellige timen" har begynt. Tilknytningen mellom deg og babyen får en skikkelig boost når dere to "oxytocinbomber" møtes hud mot hud. Babyen tilegner seg gode bakterier gjennom møtet med deg, deres kjærlighetsbånd knytes og tiden stopper opp litt......... Du snuser automatisk på barnets fuktige hode - med eller uten hår. I det øyeblikket du snuser inn babyens lukt er det ytterligere positive eksplosjoner som skjer i ditt hormon- og nervesystem. En lue på babyens hode er derfor ingen lur ide, ei heller nødvendig da du tilfører nok varme til din baby gjennom hud mot hud kontakt. Babyen snuser og slikker litt på din hud og etterhver vil hun/han prøve seg på å suge på brystet. Der finnes det også naturlig forekomst av gode og viktige bakterier for babyens kolonisering.

Det siste steget for en optimal immunforsvarbygging er morsmelk! Vi vet mye om at akkurat din morsmelk er det beste for ditt barn. I tillegg finnes det et sukkerstoff i morsmelk som rett og slett er mat til bakteriene! De lærde sier at om babyen fullammer i 6 måneder så har babyen den optimale starten på et godt immunforsvar som vil bidra til god helse gjennom hele livet. Og, ikke å forglemme; hele denne reisen gir også deg et styrket immunforsvar. Selv om du er kjempesliten, selv om du ikke har sovet på lenge. Underlig nok! Og da er vi tilbake til hvorfor kvinner intuitivt vet hva som er best for dem gjennom svangerskap, fødsel og barseltid. Og kanskje alltid...…

Utvalgt innlegg
Kom tilbake om en liten stund
Når innlegg er publisert, vil du se dem her.
Siste innlegg
Arkiv
Søk etter tags
Ingen tagger enda.
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page